Miód wielokwiatowy należy do miodów nektarowych. Jest to jeden z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych miodów w Polsce. Pszczoły wytwarzają go z nektaru różnych gatunków roślin rosnących w pobliżu pasieki, zarówno tych dzikich, jak i uprawianych. Ze względu na zróżnicowane przyrodniczo tereny, miody wielokwiatowe mają unikalny skład, rozmaite kolory (od jasnego do ciemnożółtego) i zmienny smak. Z tego właśnie względu każdy miód wielokwiatowy jest niepowtarzalny i trudno go zidentyfikować jedynie po cechach organoleptycznych.
Patoka, czyli miód wielokwiatowy w płynnej postaci wytwarzany z kwiatów zbieranych wiosną ma jasną barwę, pachnie delikatnie, a jego smak jest bardzo łagodny. Z kolei miód wytwarzany w lecie wyróżnia się ciemniejszym kolorem, intensywniejszym zapachem i nieco mocniejszym, słodkim smakiem. Z nastaniem lipca kwitnie lipa, a nieco później gryka czy słonecznik, których domieszka zabarwia miód. Niekiedy w miodzie wyczuwane są zapachy właśnie lipy, gryki czy akacji. Prawdziwy miód ulega naturalnej krystalizacji, w wyniku której przechodzi z postaci płynnej w postać grudkowatą, a następnie stałą. Zjawisko to jest odwracalne i jeśli tylko chcemy z powrotem przywrócić miodowi płynną konsystencję, słoik należy podgrzać w kąpieli wodnej. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 st. Celsjusza, ponieważ w wyższej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości lecznicze.
Właściwości miodu wielokwiatowego zależą od zawartości poszczególnych rodzajów nektaru pozyskiwanych przez pszczoły z różnych gatunków kwiatów, krzewów i drzew. Na zawartość składników odżywczych ma również wpływ termin zbioru. Jak w każdym typie miodu, tak i w miodzie wielokwiatowym dominują węglowodany – glukoza i fruktoza, które stanowią główne źródło kalorii i łatwo przyswajalnej energii. Łyżeczka miodu wielokwiatowego o wadze ok. 12 g to 40 kcal. Cukry proste występują w większej ilości w miodzie wiosennym, natomiast miód wielokwiatowy zbierany w pełni lata zawiera więcej enzymów, składników mineralnych i substancji aktywnych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Co jeszcze znajdziemy w miodzie? Przede wszystkim kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), woski oraz pierwiastki i witaminy takie jak: magnez, wapń, żelazo, krzem i fosfor, witamina A, C, niacyna, tiamina, pirydoksyna, witamina B12.
Do prozdrowotnych właściwości miodu wielokwiatowego zalicza się działanie hepatoprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe i antyalergiczne. Ponadto miód wpływa korzystnie na trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia odporność. Ze względu na bogactwo składników odżywczych miód wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków. Stanowi składnik kremów o działaniu wygładzającym, regenerującym naskórek i zapobiegającym pękaniu skóry.
Najpopularniejszym wykorzystaniem miodu wielokwiatowego jest wspomaganie leczenia przeziębienia. Ze względu na łagodny, kremowy smak miód wielokwiatowy jest chętnie spożywany przez dzieci. Miód wielokwiatowy polecany jest w:
Miód wielokwiatowy pomaga się odprężyć i rozluźnić. Wpływa też na zmniejszenie przemęczenia i wyczerpania fizycznego. Zawarta w nim glukoza wspiera pracę mózgu i mięśnia sercowego. Regularne spożywanie miodu wielokwiatowego zmniejsza ryzyko infekcji i łagodzi objawy przeziębienia, w tym uporczywego kataru.
Miód ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni unikać go pacjenci z cukrzycą, nadwagą i otyłością. Pomimo tego, że miód jest mniej kaloryczny niż cukier, w ok. 45 proc. składa się z fruktozy – cukru prostego, który może sprzyjać rozwojowi insulinooporności. Warto pamiętać o tym, że miód jest przeciwwskazany u dzieci do pierwszego roku życia, ponieważ może zawierać niewielkie ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), na które niemowlęta nie są jeszcze odporne.
cena 55 pln
605-283-818
ul. Górki 23
27-630 Zawichost
lawendoweranczo@op.pl